marți, aprilie 12

Jurnal de București în forme noi și podele fantastice

sursa
 În forme noi, în forme cât se poate de noi, în fiecare primăvară, listele de la început de an se reiau. Ce-a fost făcut și ce n-a fost făcut. Ce rămâne de tăiat de pe listă și ce rămâne încă de bifat. Despre temeri, un singur lucru: că uneori lași timpul să treacă pe lângă tine cu o viteză mult prea mare, pur și simplu să treacă. Dar din fiecare astfel de moment, lecții. O mai bună organizare. O înțelegere mai mai ascuțită a cum se pot face unele sau altele.
sursa
 E ușor să faci, până la urmă. Te separi, te închizi, te retragi în cocon, în mijlocul acestei lumi. Tragi linie în jur, faci un cerc și-ți spui: aici, în interiorul cercului, lucrez. Oamenii pe care-i admir cel mai mult lucrează așa, în cercuri închise. Se retrag de pe Facebook atunci când au de tradus o carte. Închid ferestrele în fața lumii înconjurătoare și iscoditoare. Taie de pe listă accesul curioșilor și celor care pun prea multe întrebări. Nimic nu-i oprește de la ceea ce știu că au de făcut. La mine s-a făcut liniște, încă n-am tras cercul, dar stau cu această nouă descoperire în brațe. Nu e chiar nouă, dar eu văd lucrurile mai bine, în forme și contururi noi. Deci așa funcționează, altfel spus. Privesc tot ceea ce am lucrat și tot mai vreau să repar, să schimb. Apoi, separat, vezi că alții se mulțumesc și cu un lucru de mijloc, un strat între foarte profund și extrem de superficial. Media lor aritmetică nu mă mulțumește.
sursa
Deci e simplu. Și dincolo de zgomotul lumii, aplecarea asupra lucrurilor esențiale te face să descoperi universuri noi. Se creează conexiuni inexistente până atunci, mici artificii pocnesc în interior, se aprind una de la cealaltă, trasează o linie continuă și înflăcărată. Deci așa funcționează lucrurile. Și mai încerci să răspunzi la ce rămâne în paranteză, la cum arată un echilibru a ceea ce te face mulțumit, dacă nu chiar fericit. Dar până și aici, din acest exercițiu al muncii organizate, se vor naște noi contururi, vei vede totul mult mai clar. Deci, concluzii. Muncă și organizare. Disciplină și răbdare. Încredere și zâmbet. Soare și, da, iubire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu